Portfolio Description

Leírás

Kiadó:
FilmHungary

Megjelenés időpontja:
2020. december 15.

Terjedelem:
356 oldal ·
keménytáblás ·
ISBN: 97861562290201 ·

Fordította:
Kovács Dominika, Takó Sándor

Szerkesztő:
Kollarik Tamás, Takó Sándor

Szakmai lektor:
Barkóczi Janka

Illusztrálta:
Schmidt Cecília

TÖRTÉNET

Hollywood és a 20th Century Fox magyar alapító atyjának életrajza először magyarul!

Amikor felcsendül a jellegzetes dobpergéssel a 20th Century Fox legendás stúdió logója, hipnotikus módon szűnik meg a közönség számára a külvilág, s adja át magát a hollywoodi mozi élménynek. Világszerte ismert képek és érzések ezek, mégis kevésbé köztudott, hogy az egyik leghíresebb médiamárka és stúdió mögött egy magyar származású filmmogult, hollywoodi alapítóatyát kell keresnünk.

Nem más ő, mint Fried Vilmos, vagy ahogyan a világ ismeri: William Fox. Hollywood, és a 20th Century Fox stúdió magyar származású alapító atyja, a sztárrendszer és a hangosfilm amerikai úttörője 1879-ben született egy kis borsod-abaúj-zemplén megyei, Tokaj borvidéki faluban, Tolcsván.

Az Olvasó az ő, eredetileg 1933-ban angolul kiadott Upton Sinclair bemutatja: William Fox (Upton Sinclair presents: William Fox) című önéletrajzát tartja kezében, amely hosszú évek munkájának köszönhetően, először jelenhet most meg magyar nyelven, közel egy évszázados hiányt pótolva.

Fox élete maga is egy igazi hollywoodi történet. Szegény sorsú magyar zsidó bevándorló szülők gyermekeként, kemény munkával, éles eszének és kitartásának köszönhetően küzdötte fel magát a csúcsra, stúdióját, a Fox Corporation-t a világ legnagyobb stúdiójává emelve. 1929-ben a filmtörténet egyik első Oscar-díját vehette át a Virradat című film producereként, így ő tekinthető az első magyar Oscar-díjasnak. A sikerek után azonban hatalmas mélyrepülés következett: Fox a gazdasági világválság nagy veszteseként közel a teljes vagyonát elveszítette, rövid időre még börtönbüntetésre is ítélték. 1952-ben, elfeledve halt meg 73 éves korában New Yorki házában. Egyetlen hollywoodi producer sem volt ott a temetésén. Neve és vállalata viszont jócskán túlélte őt.

„Nem telik el óra úgy, hogy a világ valamelyik mozijában ne tűnne fel az a név a vásznon, William Fox!”

– dicsekedett maga a filmmogul sikereinek csúcsán. Nevét csillag viseli a hollywoodi Hírességek sétányán. William Fox életrajza egyetlen filmszerető ember polcáról sem hiányozhat.