– szól Zukor Adolf, Hollywood és a világhírű Paramount Pictures magyar származású alapítójának híres mondása. A filmnek az első vetítések óta kettős természete van. Művészeti ág egyrészről, mely kulturális jelentőséggel bír, nem szabad azonban elfeledkeznünk arról sem, hogy széles közönség számára nyújt szórakozási lehetőséget.

A FilmHungary®-t dr. Takó Sándor producer-rendező alapította meg 2018-ban. Olyan alkotói műhely létrehozása volt a célja, amely a XX. század ikonikus magyar filmkészítőinek szellemiségét követi, mindazt a mai technológiai háttérrel vegyítve, XXI. századi színvonalú, a nemzetközi piacon is helytálló, közönségszórakoztató, magyar vonatkozású játékfilmeket, dokumentumfilmeket, sorozatokat, könyvkiadványokat készítve.

Alkotóműhelyünk fő motivációja, hogy a magyar történelem aranytálcán kínált ezeréves történeteit, helyszíneit, emberi teljesítményeit dolgozzuk fel. Olyan saját történeteket, amelyet senki más nem fog elmesélni helyettünk. Büszkék vagyunk rá, hogy mi hoztuk először haza Zukor Adolf és William Fox önéletrajzi köteteit, s mi dolgozhatunk az első róluk szóló egészestés filmen. A martfűi rém című sorozatunk pedig az első magyar filmsorozatként debütált, kiemelkedő sikerekkel, a világ legnagyobb streaming platformján, a Netflixen.

FilmHungary, 2020

Takó Sándor

Producer, rendező, egyetemi oktató. a FilmHungary alapítója

1988-ban született Budapesten. 2007-ben érettségizett a budapesti Teleki Blanka Gimnázium történelem szakos diákjaként. 2011-ben szerzett ’European Business Law’ diplomát az SAAS Foundation ösztöndíjasaként a nagy-britanniai University of Abertay Dundee jogi karán. 2012-ben végzett a Budapest Film Akadémia első, alapító évfolyamában, filmrendező-forgatókönyvíró szakirányon. 2013-ban szerzett jogász diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.  2015 óta dolgozik oktatóként, tárgyai: filmjog, szerzői jog, médiajog. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának, a Metropolitan Egyetem Média- és Mozgóképművészeti Intézetének, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott oktatója.

Oktatói tevékenysége mellett egy évtizede tevékenykedik a hazai és nemzetközi filmgyártás területén filmalkotóként, jogi tanácsadóként.

2019 óta forgatja A közönség sohasem téved – A Zukor és Fox sztori című mozi bemutatásra készülő egész estés dokumentumfilmjét a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Nemzeti Filmarchívummal partnerségben, amely film Hollywood két magyar származású alapítóatyjáról, a Paramount Pictures-t alapító Adolf Zukorról, és a 20th Century Fox stúdióalapítójáról, William Foxról életéről és Hollywood megalapításáról szól.

A Puskás Ferenc gyermekkori kalandjait bemutató Puskás Öcsi és barátai című animációs film producere. A filmet a Nemzeti Sporttal együttműködésben nagy sikerrel mutatták be 2020 április elsején, a világhírű futballista születésének 94. évfodulóján.

A martfűi rém című négyrészes mini-sorozat vezető producere. A martfűi rém első magyar sorozatként debütált a legnagyobb streaming szolgáltatón, a Netflixen 2020 augusztusában. A sorozat napokig a szolgáltató legnépszerűbb tartalma volt Magyarországon. A világhírű feltaláló, Nikola Tesla fiatalkorát és magyarországi időszakát feldolgozó Tesla nyomában című dokumentumfilm rendezője, producere.

2020 óta a Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti tagozatának ösztöndíjas alkotója.

A Nemzeti Filmiroda mozifilmeket besoroló Korhatár Bizottságának tagja.

Partnereink, Forgalmazóink

Példaképeink

Jeno-Janovics-1

Janovics Jenő

A magyar nemzeti filmgyártás úttörője, az első magyar filmmogul. Kolozsvári filmstúdiója, a Corvin Film gyártotta az első magyar világsikereket. Korát megelőzve, főként irodalmi és nemzeti témákhoz nyúlt.

„Erős volt a hitem, hogy a magyar filmgyártás csak nemzeti nyomon elindulva érhet el sikereket .”  

Adolf-Zukor-01

Zukor Adolf

Hollywood és a legendás Paramount Pictures ricsei születésű magyar alapító atyja, az amerikai játékfilm úttörője.

“Számomra a húszas évek egyik csúcspontja a Paramount székház felavatása volt 1926-ban a Time Square-n.(…) Ennek ellenére a megnyitón kevesebbet gondoltam erre a tizenhét millió dolláros kő-, és acéltengerre, mint a magyarországi életemre és arra a pillanatra, mikor pár dollárral a zsebemben megérkeztem Ricséről ide, New York-ba.”

William Fox

Hollywood és a 20th Century Fox stúdió tolcsvai születésű magyar alapító atyja, a hangosfilm úttörője.

„Szeretek büszkélkedni azzal a ténnyel, hogy nem telik el óra úgy, hogy a világ valamelyik mozijában ne tűnne fel az a név a vásznon, William Fox!”

korda-brothers

Korda Sándor

A brit filmgyártás úttörője, a London Films stúdió vezetője, számtalan világhírű magyar filmalkotó pályájának elindítása fűződik a nevéhez. Az első filmalkotó, akit lovaggá ütöttek Nagy-Britanniában.

“Amikor a barátaim és én fiatalok voltunk Magyarországon, mind arról álmodtunk, hogy költők leszünk. És mi lett belőlünk? Politikus, reklámügynök és filmproducer.”