Barion Pixel

Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában a színháztól a mozivászonig

7.900Ft

Kategória:

Leírás

Janovics Jenő színész, rendező, színházigazgató, producer és aktív közéleti szereplő, aki minden bizonnyal a magyar film és színháztörténet egyik legfontosabb alakja. Pályafutása játékfilmre kívánkozik, hatalmas életművel rendelkező izgalmas karakter, sorsán végighullámzik a tragikus XX. századi magyar történelem első fele.
Az elmúlt évtizedben világszerte ismert magyar származású filmes alkotók önéletrajzát hoztuk haza a Magyarok Hollywoodban sorozatunkban. A két legendás stúdióalapító, Adolf Zukor és William Fox, majd minden idők egyik legnagyobb filmzeneszerzője, a háromszor is Oscar-díjjal elismert Rózsa Miklós önéletírását, továbbá Hubai Gergely Zene: Miklós Rózsa című szakkönyvét jelentettük meg magyarul. A sorozatot folytatva abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ötször is Emmy-díjjal elismert animációs filmrendező és producer, Csupó Gábor igent mondott megkeresésünkre, így mi írhattuk és adhattuk ki a róla szóló monográfiát.
Janovics Jenő teljesítménye okán vitathatatlanul illik a fenti sorba, Zukor és Fox kor- és pályatársa, aki hasonlóan grandiózus filmszervezői életművet hozott létre, de a Kárpát-medencében. A legnagyobb magyar színházszervezők és egyben filmproducerek közé tartozik, amely területen csak Nemeskürty István, Andy Vajna vagy a már említett Csupó Gábor mérhető hozzá.
Jelen kötet célja, hogy segítsen abban, hogy Magyarországon is jobban megismerjék Janovics Jenőt, hiszen teljesítménye joggal emeli minden idők egyik legnagyobb közép-európai kulturális szervezőjévé, aki a színháztól a filmvászonig fáradhatatlan szorgalommal és példamutató alázattal szolgálta a magyar kultúra ügyét.

dr. Kollarik Tamás – dr. Takó Sándor

Értékelések

Még nincsenek értékelések.


„Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában a színháztól a mozivászonig” értékelése elsőként

You've just added this product to the cart: