Leírás

Csupó Gábor a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakja, akinek kalandokkal és kihívásokkal teli, filmtörténeti jelentőségű életútját könyv még nem dolgozta föl. Élete páratlan lehetőséget enged, hogy bepillantsunk a kommunista Magyarország rejtett zugaiba, egy fiatal művész útkeresésébe. Az álmodozó, de egyben cselekvésre és térre is vágyó ifjú már a Pannónia Stúdió fázisrajzolójaként saját filmstúdióról ábrándozott. A maga ura akart lenni, de erre a 70-es évek Magyarországán nem volt lehetőség, így szerencsét próbálva Nyugatra, majd a tengerentúlra szökött. Az Egyesült Államokban A Simpson családdal (The Simpsons) robbant be, amely világhírnevet hozott számára. Nevéhez fűződnek a 90-es és a 2000-es évek legnagyobb Nickelodeon-sikerei, a Fecsegő tipegők (Rugrats), A Thornberry család (The Wild Thonrberrys), a Rocket Power és a Jaj, a szörnyek! (Aaahh!!! Real Monsters) című sorozatok.

Csupó azon kevés animációs alkotók egyike, aki kilépett a műfajból, és élő szereplős filmet is rendezett Hollywoodban. A Disney felkérésére készített a Híd Terabithia földjére (Bridge to Therabithia) filmrendezőként is meghozta számára a nemzetközi sikert és elismerést. Karrierje során hússzor jelölték a legrangosabb televíziós elismerésre, az Emmy-díjra, ebből ötször diadalmaskodott is. Erre nemhogy magyar, de amerikai alkotó is alig volt képes. A Fecsegő tipegők az Egyesült Államok egyik legismertebb franchise-a, amely 2001-ben csillagot is kapott a Hollywood Boulevard Walk of Fame-jén.

Csupó Gábor eredményei William Fox, Zukor Adolf, Rózsa Miklós vagy Andy Vajna életműveihez mérhetőek. Alkotásain generációk nőttek fel, A Simpson családdal (The Simpsons) és a Fecsegő tipegőkkel (Rugrats) popkulturális ikonokat teremtett, befolyásos stúdiótulajdonossá vált, de az Amerikában töltött évtizedek alatt is megmaradt magyar érzelmű és gondolkodású európai filmalkotónak.

 

dr. Kollarik Tamás                                                        dr. Takó Sándor

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.


„CSUPÓ GÁBOR – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig” értékelése elsőként

You've just added this product to the cart: