Zene: Miklós Rózsa – A Ben-Hur zeneszerzőjének teljes filmzenei munkássága

5.000Ft

Kategória:

Leírás

Zene: Miklós Rózsa – A Ben-Hur zeneszerzőjének teljes filmzenei munkássága

„A valaha élt legnagyobb filmzeneszerző” – így méltatta a nyolcvannyolc éves korában elhunyt Rózsa Miklóst a Star Wars-filmek világhírű komponistája, John Williams. Rózsa Miklós közel száz játékfilm, többek között a Ben-Hur, A bagdadi tolvaj és A dzsungel könyve zeneszerzője. Karrierje során tizenhétszer jelölték Oscar-díjra, amelyből három aranyszobrot el is hódított.

A világhírű komponista életműve előtt tiszteleg Hubai Gergely két évtizedes gyűjtő-, rendszerező és szakértői munkája, a Zene: Miklós Rózsa, amelyben a szerző rendkívül izgalmas és olvasmányos módon összegzi és történeti
kontextusba helyezi az egyik legsikeresebb hollywoodi magyar alkotó teljes filmzenei életművét. Jelen kötettel egy időben jelenik meg először magyarul Rózsa Miklós önéletrajza, a Kettős élet, amely érzelmes, olvasmányos és fanyar, magyaros humorral megírt vallomás.

A Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatban jelent meg először Zukor Adolf és William Fox, Hollywood két magyar alapítójának önéletrajzi írása. A sorozat új, Rózsa Miklósról szóló, kétkötetes kiadásának célja, hogy a magyar
kulturális közvélemény és a hazai filmrajongók közössége a két stúdióalapító után megismerje a filmtörténet másik ikonikus magyar alkotóját is. Rózsa Miklós mindvégig büszke volt magyarságára, ezért különösen fontos, hogy nemzeti emlékezetünkben méltó helyet kapjon. Rózsa Miklós vallomása, amely nagylóci emléktábláján szerepel, hűen mutatja származásának, gyökereinek fontosságát és erejét: „Itt kezdődött a zeném… a magyar zene bélyege láthatatlanul, de kitörölhetetlenül ott van minden ütemen, amit valaha papírra vetettem.”

Értékelések

Még nincsenek értékelések.


„Zene: Miklós Rózsa – A Ben-Hur zeneszerzőjének teljes filmzenei munkássága” értékelése elsőként

You've just added this product to the cart: